Menu

Kuchnia św. Hildegardy. Dr Wighard Strehlow.

Cena: 34,90 zł 34.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Święta z Bingen nigdy nie napisała książki kucharskiej w ścisłym tego stówa znaczeniu, niemniej w swoich pismach medyczno-przyrodniczych ukazała nowy wymiar ponadczasowej sztuki leczenia, która polega na stosowaniu odpowiedniej diety. Na podstawie swych wizji Hildegarda opisała całe bogactwo produktów spożywczych, które są podstawą niniejszej publikacji.

Benedyktynka z Bingen, urodzona w 1098 roku w Ber-mersheim nieopodal Alzey, już przeszło 800 lat temu w rozdziale swojej książki poświęconym pszenicy wyprzedziła trend reformatorski propagujący stosowanie pełnowartościowej diety. Jej nauka o zdrowym odżywianiu stanowi klucz do ochrony przed grożącymi nam poważnymi chorobami cywilizacyjnymi, których podłożem jest niewłaściwa dieta, a które obecnie uchodzą za nieuleczalne. Decydującą rolę w zdrowej diecie odgrywają nie witaminy, składniki mineralne, białka czy błonnik, lecz wartość lecznicza stosowanych artykułów spożywczych.

Dla sobie współczesnych Hildegarda byta cudem - prości ludzie, a nawet sami papieże, cesarze i królowie przybywali do niej, by prosić o radę. Pierwsza niemiecka mistycz-ka napisata teologiczną trylogię Wizje, czyli Poznaj drogi Pana (Scivias), „psychoterapeutyczną” Księgę zasług życia (Liber Vitae Meritorium) oraz Księgę dzieł Bożych (Liber Divinorum Operum), w której przedstawiła wizję wszechświata łączącą w sobie naukę, religię i sztukę. Pod jej kierownictwem powstały również barwne miniatury. Ponadto mniszka skomponowała wspaniałe pieśni i napisata pierwszą długą śpiewogrę zatytułowaną Gra sił (Ordo virtutum).

EAN 9788364647840
ISBN: 978-83-64647-84-0
Format 140x200 mm
Stron 336
Data wydania 2015-09-21
Oprawa twarda

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium